Šta treba znati o skijanju pre nego što stanemo na skije:

OPASNOST: na listi ekstremnih sportova (sportovi po broju povreda) skijanje se nalazi na 3. mestu, a boks na 9. mestu, zato ne treba žuriti nego polako učiti da bi posle uživali u skijanju, lepotama planine i snežne idile. Zato se i predlaze učenje skijanja uz pomoć instruktora, gde se još od prvog klizanja radi ispravno. Ako je već naučeno pogrešno teže je ispravljati, ali nije nemoguće.

STILOVI: osnovni (stari stil) i carving (karving stil tj na rubovima skija – novi stil) DISCIPLINE:  slalom, vele-slalom, spust, super G, freestyle…

Psihofizička pripremljenost:

Koliko god delovalo lako skijanje zahteva ogromnu fizičku spremnost, pogotovu ako govorimo o nekim većim brzinama i strmijim stazama. Iz tog razloga savetujem početnicima, jer iskusni to znaju, da pre nego što stanu na skije provedu neko vreme u teretani ili da rade neke kućne vežbe, kako bi poboljšali svoju kondiciju.
Naša preporuka su čučnjevi, a sve ostale vežbe (trčanje,sklekovi, trbušnjaci, zgibovi…) znatno će doprineti na poboljšanju kondicije budućeg skijasa, samim tim fizički spremna lica su otpornija na povrede.

Gledano sa strane mentalne pripremnljenosti budući skijaš mora znati da je planina nepredvidiva, da se u roku od 5 minuta moze desiti neko nevreme, naglo zahlađenje, spuštanje magle, jaki vetrovi, što na vrhu planine ni malo nije prijatno. Ali ako smo spremni na činjenicu da može doći do toga, onda nema nikakvih problema jer i kad su takve promene vremena, ono što skijašu najvise škodi jeste on sam, tj. panika. Važno je samo bezbedno se spustiti niže, gde je sigurno prijatnije nego na vrhu i napraviti pauzu, evenutalno u nekom od kafea popiti sok, kafu, čaj, toplu čokoladu, kuvano vino u slučaju da nam je hladno, pojesti i neki sendvič ili nešto slatko - što je dosta bitno jer se enrgija dosta troši, sačekati da nevreme prođe i nastaviti sa skijanjem.

P.S. Pauze treba svakako praviti nezavisno od vremenskih prilika.
 
 
             Skijanje i zdravlje:

“U zdravom telu zdrav duh”

Skijanje je svakako sport koji se razlikuje od ostalih i izmamice vam osmeh na licu s obzirom da tu cirkuliše zadovoljstvo i pozitivna energija, jer skijanje je “adrenalinski” sport i posle svakog spusta se osećamo rasterećeno, nema negativne energije, nema svakodnevnog stresnog razmšljanja, preporađamo se psihički, u svakom slučaju jedan dobar antistres tretman.Što se tiče zdravlja čoveka, sama planina,čist i svež vazduh bez zagađenja, niska teperatura koja uništava sve virusne bakterije, dovoljno govore o tome koliko ona pozitivno utiče na zdravlje i poboljšanje istog.

Na kraju nismo ni svesni kada završimo sa skijanjem koliko smo napredovali u fizičkoj kondiciji - srce, pluća, mozak, mišici, duša.... kazu nam HVALA.

Kako startujemo sa skijanjem:

U početku možda izgleda dosadno jer se upoznajemo sa opremom i sa tim novim do tada nama neprirodnm kretanjem tj. klizanjem. Takođe tu je i upoznavanje sa padovima: kako i na koji način da padnemo, a da se pritom ne povredimo ili svedemo povrede na minimum, sa pravilnim držanjem tela, polazničkim stavom za klizanje odnosno plugom
(slovo A) gde se ubrzo osećamo sigurno na skijama, jer imamo dobru ravnotežu i kontrolišemo brzinu u klizanju.
Tu već stvari postaju polako zanimljivije i selimo se sa staza za početnike na staze za rekreativce, pa umesto pluga počinjemo polako da vežbamo osnovne zaokrete i prelazimo u vele-slalom, gde sve to počinje da dobija neki već napredniji oblik u skijanju.
U zavisnosti od upornosti ucenika mozemo stići i do strmijih staza, nekog težeg stila skijanja… ali ne treba žuriti, jer ne može se sve preko noci naučiti. Za vaše prvo zimovanje apsolutno je zadovoljavajuće da dođete do tog nivoa da se spustite niz neku rekreatvnu stazu i da imate kontrolu nad skijama. Taj lagani spust traje oko 15min, a uživacete u svakoj sekundi.
  


* KOPAONIK LIVE * www.skiskola.com * KOPAONIK LIVE * www.skiskola.com *
*klik na kamere za bolji pregled

 

    

 

 

 

 

 

 

 

savetikontaktgalerijaakcijaabout